5 priežastys, kodėl renkuosi Siciliją
Raskite žmogų, kuriam nepatinka atostogauti Italijoje. Jei tokį žinote, turbūt jis tiesiog dar nėra buvęs Sicilijoje. Šis kraštas nutolęs nuo populiariausių Italijos krypčių, tokių kaip Milanas, Roma, Florencija ar Venecija, tačiau ne ką mažiau įspūdingas.
Sicilija iš kitų šalies regionų išsiskiria pirmiausia tuo, kad savo kultūros dalį šalia itališkosios čia paliko daugybė kitų tautų: arabai, graikai, senovės romėnai, taip pat ir kitos viduramžiais bei renesansu galingos Europos tautos.
Joks kitas Italijos regionas nepatyrė tokios kultūros įvairovės, tad nenuostabu, kad Sicilijos gyventojai savęs net nelaiko italais ir prašo juos vadinti siciliečiais.
1 priežastis. Čia atostogauja ir patys italai
Į Siciliją kaip atostogų kryptį verta atkreipti dėmesį pirmiausia dėl to, kad patys italai, nors ir gyvena atostogomis ant kiekvieno kampo kvepiančioje šalyje, norėdami išties gerai pailsėti, traukia ne kur kitur, o dažniausiai į Siciliją.
Geriausia yra tai, kad būtent šis šalies regionas yra labai didelis, todėl keliautojų srautai pasiskirsto, todėl Sicilijoje nesunku rasti daugybę ramių ir jaukių kampelių, kurie priklausys tik jums (nebent keliausite populiariausiu metu– rugpjūtį).
Beje, rugsėjį Sicilijoje renkamos vynuogės, figos, riešutai, oro temperatūra apie +26 °C. О spalio mėnuo – alyvuogių metas, vidutinė oro temperatūra siekia apie +22 °C.
2 priežastis. Autentiškas ir lėtas gyvenimas
Kitas dalykas, žavintis keliautojus, – vis dar išlikusi salos autentika ir pasaulinių tautas generalizuojančių standartų nesivaikymas. Kai kurie netgi sako, kad Sicilijoje yra išlikusi tikroji Italija.
Čia nebandoma apgauti turisto ar būtinai jam įsiūlyti savo prekę. Čia neišduodamos tradicijos bandant įtikti užsieniečiui, pavyzdžiui, tiekiant mėsainius ar lašišą, t. y. patiekalus, visai nebūdingus šiam regionui. Priešingai– būtent Sicilijoje paragausite ir atrasite daugybę nuostabių ir autentiškų Italijos patiekalų.
Galiausiai viskas čia vyksta sicilietiškai ir vietiniu ritmu, kuris nori nenori greitai užkrečia ir atvykėlius. Patikėkite, būtent tas ritmas ir leidžia maksimaliai atsipalaiduoti bei pailsėti.
Sicilijoje jokiu būdu negalima skubėti. Tad būdami čia rytinei kavai skirkite tiek laiko, kiek neskiriate namie, o saulėlydžiu mėgaukitės kasdien ir be sąžinės graužaties, kad ko nors nepadarėte dienos metu, nes... jums nieko ir nereikėjo daryti.
3 priežastis. Miestelių įvairovė, kuriuose pasijusite tarsi itališkame filme
Ieškantiems dar daugiau autentikos verta aplankyti mažus Sicilijos miestelius. Būtent ten niekas nesikeitė, rodos, šimtus metų. Na, bent jau gyvenimo būdas – tai tikrai.
Vieni įdomiausių yra įsikūrę aukščiau kalnuose. Į juos verta nuvažiuoti. Tačiau tikroms itališkoms atostogoms ir gyvenimui geriausia rinktis miestelius šalia jūros. Pavyzdžiui, Sirakūzus arba Taorminą.
Sirakūzai – miestas, praeityje nugalėjęs Atėnus. O šiandien tai vienas gražiausių Sicilijos kurortų, kurio jaukus siauromis gatvelėmis išraižytas senamiestį, priskirtą prie UNESCO pasaulio paveldo ir žvelgiantį į jūrą. Taip pat čia gausu ir romėniškų pirčių, ir skanaus maisto, ir nuostabaus grožio apylinkių. Pavyzdžiui, netoliese esantis istorinis miestelis Ragusa.
O Taormina yra vienas populiariausių Sicilijos kurortų, žymių dėl egzotinių augalų sodo, paplūdimių ir, žinoma, senamiesčio, į kurį kylama funikulieriumi.
Beje, daugelis legendinio filmo „Krikštatėvis“ epizodų buvo nufilmuota būtent Taorminoje ir jos apylinkėse. Tik neišsigąskite su Siciliją siejamų mafijos legendų – tai jau labiau istorija nei realybė.
Galiausiai norintiems dar daugiau šurmulio verta aplankyti Palermą ir Kataniją. Pastarasis miestas yra vienas svarbiausių saloje, išsidėsčiusių Etnos pašonėje, todėl ne kartą sugriautas, užneštas pelenais, bet ir vėl atgijęs.
Palermas – Sicilijos sostinė – taip pat daug kartų nukentėjęs miestas, tik daugiausia – dėl užkariautojų, o pastarąjį kartą – Antrojo pasaulinio karo oro atakų metu. Vis dėlto Palermas šiandien – tarsi muziejus po atviru dangumi. Tad visai nenuostabu, kad tai yra viena lankomiausių keliautojų vietų (po Etnos ugnikalnio) Sicilijoje.
Beje, būdami Palerme, nepraleiskite progos aplankyti pačia tikriausia sicilietiška atmosfera garsėjančiame Capo gatvės turguje, kuris nesikeičia nuo arabų invazijos laikų. Vieniems jis primena cirką, antriems – mėsmalę, o treti tiesiog įsilieja į visą tą šurmulį ir mėgaujasi akimirka tarsi būdami itališko filmo dalimi.
4 priežastis. Įvairi gamta, kurioje atrasite vis naują mėgstamiausią panoramą
Salos kraštovaizdis patiks tiems, kas mėgsta įvairovę. Vien pakrantės reljefo dinamika Sicilijoje apima kone viską – nuo dramatiško aukščio uolų, į kurias daužosi galingos Viduržemio jūros bangos, iki balto smėlio nuošalių ir ramių paplūdimių, išsibarsčiusių po 1 000 km ilgio salos pakrantę. Beje, Sicilijos paplūdimiai tituluojami kaip vieni geriausių visoje Europoje.
Toliau nuo kranto akis džiugina citrinų ir apelsinų plantacijos, taip pat alyvmedžių bei migdolų giraitės. Be abejonės, žalia spalva Sicilijos žemę spalvina ir vynuogynai, šalia kurių yra įsikūrę vyno ūkių.
Žvelgiant dar tolyn reljefas kyla. O viena įspūdingiausių salos viršūnių, be abejonės, yra Etna (3 329 m) – didžiausias veikiantis vulkanas Europoje. Būnant ten rekomenduojama leistis į žygį. Rinkitės bent vieną iš sudėliotų maršrutų, kurių yra visokio ilgio ir sudėtingumo, tačiau kvapą gniaužiantys panoraminiai vaizdai – kiekviename iš jų.
5 priežastis. Abejingų nepaliekanti salos gastronomija
Galiausiai vien Sicilijos virtuvė yra verta kelionės į šį kraštą. Ji puikiai reprezentuoja Italijos gastronomiją. Būtent dėl margos istorijos ir daugybės tautų įtakų, jų atvežtų produktų ir išmokytų gaminimo technikų Sicilijos skoniai nepalieka abejingų.
Senovės graikai siciliečius supažindino su figomis ir alyvmedžiais. Arabai – su kuskusu, migdolais ir baklažanais. Taip pat čia auga skaniausios ir riebiausios pistacijos. Be abejonės, ir žuvis bei jūrų gėrybės dėl Sicilijos geolokacijos čia yra nuostabios ir, svarbiausia, visada šviežios. Tad nepraleiskite progos pasimėgauti tunu, sardinėmis, ančiuviais, krevetėmis ir kardžuvėmis.
O norėdami paragauti Sicilijos istorijos ir atrasti įvairių tautų įtakos vienoje lėkštėje – užsisakykite cassata / cannoli. Tai – desertas, pagardintas rikotos sūriu, vaisiais ir likeriu, prie kurio galutinės receptūros ištobulinimo prisidėjo ir arabai, ir normandai, ir ispanai.
Beje, nenustebkite, jei ryte tipiškoje sicilietiškoje kavinukėje pusryčiams jums pasiūlys riebių ledų bombą ir kavos. Tai yra gana unikalus pusryčių meniu, tačiau išbandęs jį supranti, kad viskas Sicilijoje vyksta laiku ir vietoje.
Norite daugiau rekomendacijų ir kelionės pasiūlymų į Siciliją? Juos rasite čia.